Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Η Λίμνη των Κύκνων της Λυρικής

Μας αιφνιδίασε πάλι ο Διευθυντής του Μπαλέτου της Λυρικής Ρενάτο Τζανέλλα, με την καινούργια του χορογραφική εκδοχή της Λίμνης των Κύκνων, που παρουσίασε σε παγκόσμια πρώτη στην αίθουσα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής αυτές τις μέρες. Πραγματικά προβληματιστήκαμε αν μας άρεσε και πόσο μας άρεσε αυτή η Λίμνη δίχως το Μάγο Ρόθμπαρτ, δίχως τους οικείους κύκνους με τα κλασικά ‘tutu’ που αντικαταστάθηκαν από μακριές τουαλέτες, δίχως τα 4 μικρά κυκνάκια που δώσαν τη θέση τους σε ισάριθμους κωμικούς μαντράχαλους (είναι αλήθεια ότι γελάσαμε πολύ), αλλά κυρίως δίχως τη μαγεία του παραμυθένιου, του ονειρικού, στα οποία μόνο η υπέροχη μουσική του Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι μας παρέπεμπε. ‘Οσο κι αν η ιστορία ήταν λίγο-πολύ η ίδια ορισμένες μικρές παρεμβολές που υπεισέρχονταν ξαφνικά προσγειώνοντας μας σε μια σημερινή πραγματικότητα, όπως ο ρόλος του Δασκάλου να διδάξει στον Πρίγκηπα τα μυστικά της ζωής, ή ο Διευθυντής της τηλεόρασης, ή ο Τζόκερ ο γκρουπιέρης, ήταν αυτές που διαφοροποιούσαν το κλίμα αυτής της αλλιώτικης Λίμνης.

Τελικά αφήνουμε αναπάντητα, μέχρι να ωριμάσει, το ερώτημα πόσο μας γοήτευσε αυτός ο εκσυγχρονισμός για να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην εξαιρετική εμφάνιση όλων των χορευτών και την επιτυχημένη χορευτική ενσάρκωση των χαρακτήρων. Για τη Σταυρούλα Καμπουράκη (Άσπρος Κύκνος), μπορούμε να πούμε πως ήταν η καλύτερη της μέχρι τώρα εμφάνιση. Ο χορός της είχε μια νεραϊδένια γεύση και μαζί με τον Βαγγέλη Μπίκο (πρίγκηπας) έδεσαν σε ταιριαστό ζευγάρι, έτσι που δικαίως πήραν φέτος τον τίτλο της Α’ χορεύτριας και Α’ χορευτή. Άλλη μία επιβράβευση του Αγάπιου Αγαπιάδη, τον έχουμε απολαύσει σε πολυποίκιλους ρόλους, και της Πόπης Σακελλαροπούλου, (Μαύρος Κύκνος) σε ‘σολίστ’ τονίζουν το απαραίτητο ανανεωτικό πνεύμα που επικρατεί πλέον στη Λυρική και βοηθάει στην αλματώδη πρόοδο των Χορευτών.

1 σχόλιο:

  1. Αγαπητή κ. Ψαροπούλου
    Σας είχα γράψει και άλλη φορά κάποιο σχόλιό μου αλλά μάλλον δεν σας ήρθε, από δικό μου λάθος.
    Έχετε δημιουργήσει ένα πολύ ενδιαφέροντα ιστοχώρο και οι σχολιασμοί σας είναι πολύ ενδιαφέροντες και ενημερωτικοί.
    Χαίρομαι όταν βλέπω ανθρώπους που να αγαπούν το χορό και ειδικότερα το μπαλέτο.
    Έχω γράψει τις εντυπώσεις μου από τη Λίμνη των Κύκνων του Τζανέλλα στα Άρθρα του dancetheater.gr και νομίζω ότι συμφωνώ αρκετά μαζί σας. Αν σας ενδιαφέρει μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο μου στη διεύθυνση:
    http://dancetheater.gr/%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%B1-%CF%87%CE%BF%CF%81%CE%BF%CF%8D/item/9844-%CE%B5%CE%BD%CF%84%CF%85%CF%80%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BB%CE%AF%CE%BC%CE%BD%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CF%8D%CE%BA%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%81%CE%B5%CE%BD%CE%AC%CF%84%CE%BF-%CF%84%CE%B6%CE%B1%CE%BD%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B1-%CF%87%CF%81%CE%AE%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%B3%CE%BA%CE%B9%CE%AC%CE%BB%CE%B7%CF%82

    ΑπάντησηΔιαγραφή