Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Η Λυρική στην Ρωμαϊκή αγορά



Λίγο πριν απ’ την πανσέληνο στις 30/6 ο μαγικός χώρος της Ρωμαϊκής Αγοράς πλημμύρισε από τους θιασώτες μουσικής και χορού σ’ ένα συνδυασμένο πρόγραμμα που επιμελήθηκε ο Ρενάτο Τζανέλλα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής  της Λυρικής, χορογραφώντας τα κονσέρτα για πιάνο του Β. Α. Μότσαρτ στο πρώτο  μέρος και το «Αυτοκρατορικό» του Λ. Β. Μπετόβεν στο δεύτερο. Την ορχήστρα της Ε.Λ.Σ. διηύθυνε ο Ηλίας Βουδούρης με τον Δημήτρη Τουφεξή στο πιάνο.
            Θα ‘ταν μία πραγματικά αξέχαστη βραδιά αν ο παράγοντας της περιορισμένης ορατότητας, όπως συμβαίνει στην επίπεδη και όχι αμφιθεατρική διάταξη των καθισμάτων, δεν υπεισέρχετo περιορίζοντας την καθαρότητα της σκηνικής εικόνας. Απ’ ότι μπορέσαμε να εκτιμήσουμε ο Ντανίλο Ζέκα ερμήνευσε με συνέπεια το σολιστικό του adagio από το κονσέρτο του Μότσαρτ, προσδίδοντας συνοχή στην μουσικότατη χορογραφία του Τζανέλλα. Απλά θα τον προτιμούσαμε με παπούτσια παρά ξυπόλυτο όπως θα ταίριαζε περισσότερο στο νεοκλασικό στυλ του χορού.
            Το στοιχείο της έντονης μουσικότητας, κυρίαρχο στις χορογραφικές προτάσεις του Τζανέλλα, αναδείχτηκε θριαμβευτικά και στο μπετοβενικό κονσέρτο με το σύνολο του μπαλέτου σε δράση κι αν εξαιρέσουμε κάποιες επαναλήψεις τα σώματα των χορευτών ανταποκριθήκαν με θέρμη στους ποικιλόμορφους καλαίσθητους σχηματισμούς.
            Ιδιαίτερα καθηλωτικές οι ικανότητες που διαθέτουν οι χορεύτριες έναντι των ανδρών χορευτών μας χάρισαν απολαυστικές στιγμές ιδίως στα pas de deux όπως με τη Σταυρούλα Καμπουράκη σε σχεδόν ακροβατικά θεαματικά σηκώματα υποστηριζόμενη από τον Αλεξάντερ Νέσκωβ, την επιβλητική Μαρία Κουσουνή με τον Βαγγέλη Μπίκο, την γοητευτική Αιμιλία Γάσπαρη  με τον Iγκόρ Σιάτζκο, την χαριτωμένη Ευριδίκη Ισαακίδου με το Στράτο Παπανούση, την έμπειρη με ξεκάθαρη κίνηση Αλίνα Στεργιανού συνοδευόμενη  από τον Γιώργο Βαρβαριώτη. Δεκατέσερα ακόμα άξια ζευγάρια πλαισίωσαν τους παραπάνω χαρίζοντας σε όλους ένα πλούσιο θέαμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου